Despertar, de la companyia Didascàlia, es torna a representar a Banyoles
07, de juny 2023 09:11
  • L’adaptació de la companyia teatral va ser un dels cinc projectes escollits a la primera edició de les Beques SomOnze.
  • Despertar està dirigida per Jordi Sala Lleal i compta amb les interpretacions de Manel Sans, Mireia Vallès, Sílvia Escuder, Jordi Subirà i Isabel Boix.

Aquest divendres 9 de juny a les 8 del vespre, a la Factoria d’Arts Escèniques, acull l’obra Despertar, un dels cinc projectes guanyadors de la 1a edició de les Beques SomOnze. Es tracta d’una adaptació del llibre “Awakenings” d’Oliver Sacks a càrrec de Didascàlia companyia teatral.

Despertar explica la història d’una pandèmia que va tenir lloc a principis del segle XX, coneguda com “la malaltia de la son” i que va afectar més d’un milió de persones entre el 1917 i el 1928. Els que sobrevivien a la malaltia entraven en un estat de semi-inconsciència del qual alguns en van poder sortir a finals dels anys seixanta de la mà del neuròleg i escriptor Oliver Sacks. Sacks els administrava levodopa, una nova droga experimental, amb la que la majoria de pacients van experimentar un “despertar” que va tenir efecte per poc més d’un any. L’espectacle posa el focus en aquesta etapa amb l’objectiu de traslladar a l’escenari una història que té caràcter universal, ja que transcendeix espais i temps.

Per poder dur a terme aquesta representació, el director Jordi Sala Lleal compta amb la interpretació de Manel Sans que interpreta a Oliver Sacks i les actrius Mireia Vallès, Sílvia Escuder i Isabel Boix, a més de l’actor Jordi Subirà, que interpreten més d’un paper durant l’espectacle. Així, es produeix un joc escènic de constants desdoblaments d’aquestes actrius i aquest actor: de metge a malalt, de malalt a un altre malalt, de malalt a familiar i de familiar a metge un altre cop.

El juny de l’any passat Despertar va ser un dels dos projectes becats en les disciplines de teatre, dansa i circ de les Beques SomOnze que promou l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. L’obra es va estrenar el gener del 2022 al Teatre Municipal de Banyoles i la tardor passada va formar part de la programació estable de la Sala Planeta de Girona. Aquest divendres 9 de juny a les 8 del vespre torna a Banyoles, en aquest cas a la Factoria d’Arts Escèniques. Les entrades ja es poden adquirir a la pàgina web www.cultura.banyoles.cat.

Arxiu