El Consell Comarcal del Pla de l’Estany impulsa el patrimoni cultural i natural de la comarca
22, de febrer 2022 13:59

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany invertirà més de 50.000 euros en accions per impulsar turísticament el patrimoni cultural i natural de la comarca. La iniciativa forma part d’un projecte valorat en més de 210.000 euros, finançat amb fons europeus i que compta amb el suport de la Diputació de Girona. Entre altres accions, s’han creat noves rutes, s’ha renovat la senyalització i s’han millorat rutes actuals, s’han inventariat el patrimoni de la comarca i s’han desenvolupat projectes d’interpretació d’espais.

Des de 2018, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany participa en el projecte PECT ‘Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa. Comarcal del Pla de l’Estany’, juntament amb la Diputació de Girona, la resta de consells comarcals de la demarcació, la Universitat de Girona i el Consorci de les Vies Verdes. El projecte vol posar en valor el patrimoni natural i cultural de la demarcació, crear una xarxa de camins intel·ligents i accessibles, afavorir el treball en xarxa de tots aquests agents i l’ús de les noves tecnologies en la promoció del patrimoni i aconseguir la cooperació dels agents turístics en totes aquestes accions.

En el cas del Pla de l’Estany, en el marc d’aquest projecte s’està treballant en una quinzena d’accions. Entre altres, s’han creat dues noves rutes, el camí de les esglésies de Camós i la Volta a la Vall de Campmajor i s’ha millorat l’accés al Prat de Sant Nicolau; s’ha impulsat un projecte d’interpretació a les torres de telegrafia òptica de Ginestar (Sant Miquel de Campmajor) i Fellines (Vilademuls), amb la neteja de l’entorn i la col·locació de plans informatius, a més a la Torre de Ginestar s’hi ha adequat un mirador.

També s’han millorat rutes actuals com la Ruta de Salamina 3, que recorre el Santuari del Collell, després dels desperfectes causats pel temporal Glòria; s’ha renovat la senyalització de rutes actuals o s’ha instal·lat nova senyalització als camins que connecten el Pla de l’Estany amb les comarques veïnes (tres amb l’Alt Empordà; una amb el Gironès i tres amb la Garrotxa).

En el marc del projecte PECT, també s’ha renovat la sala d’exposicions del Parc de les Coves de Serinyà i s’ha inventariat el patrimoni de la comarca. Actualment s’està digitalitzant el patrimoni cultural de la comarca i s’impulsaran visites guiades, itineraris i altres accions per obrir elements patrimonials.

El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer, ha destacat que el projecte ha permès “recuperar un seguit d’entorns i patrimoni natural i cultural” de la comarca, mentre que el conseller de Política Territorial, Oriol Serrà, ha explicat que “la digitalització d’elements dels diferents municipis permetrà oferir als visitants visites guiades i d’interpretació   que, en alguns casos, com el de les esglésies tancades, seran visites virtuals de l’interior, i en d’altres, com és el cas de les dues torres, es farà un interpretació de per a què servien a través d’una animació”.

El projecte PECT compta amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany. El PECT està valorat en 211.216,78 euros, dels quals la meitat es finança amb Fons FEDER i la resta l’aporten a parts iguals la Diputació de Girona i l’ens comarcal.

 

Nou vial a Cornellà del Terri

D’altra banda, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany valora “molt positivament” que l’Ajuntament de Cornellà del Terri hagi aconseguit tirar endavant el projecte de construcció d’un vial compartit per a vianants i bicicletes entre el veïnat de Can Ferran i Ravós del Terri. Des de l’ens comarcal, es remarca que la comarca compti amb una nova infraestructura que ampliarà les possibilitats de rutes turístiques que ofereix el Pla de l’Estany tant a ciclistes com a caminants i “creiem que el més important és que els projectes tirin endavant més enllà de qui s’emporti el mèrit de la seva construcció”.

En aquest sentit, l’ens comarcal ha recordat que el novembre passat es van haver de tancar les actuacions previstes en el PECT “perquè s’acabava el termini de la subvenció europea”. En aquell moment, el projecte de construcció del vial a Cornellà del Terri “no estava prou madur perquè per part del consistori encara no s’havia definit el traçat definitiu” i afegeix que “el fet de no tenir els terrenys en propietat del consistori impedia l’execució de qualsevol actuació”. Per aquest motiu, el Consell Comarcal va haver de redirigir els fons destinats a aquesta actuació a reforçar altres actuacions ja contemplades en el pla d’actuació.

 

 

 

Arxiu