El Pla de l'Estany estrena un nou equipament per a l'atenció a la salut mental infantil i juvenil de la comarca
26, de gener 2018 09:37

El centre ha entrat en funcionament aquest mes de gener i està ubicat a l’edifici El Portal, de Banyoles

Gràcies a un acord entre el Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’empresa pública Institut d’Assistència Sanitària (IAS), el Pla de l’Estany estrena un nou equipament a Banyoles per a l’atenció a la salut mental d’infants i joves de la comarca. Amb les noves instal·lacions, ubicades a l’edifici El Portal (carrer Migdia 1), s’amplia l’atenció especialitzada a la zona, gràcies a la incorporació d’un equip de professionals integrat per dues psicòlogues, una psiquiatra i una treballadora social, que oferiran atenció setmanal de dilluns a divendres. El nou Centre de Salut Infantil i Juvenil (CSMIJ), que s’ha posat en marxa aquest mes de gener, és un equipament cedit per l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal i forma part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la Regió Sanitària de Girona. La seva posada en marxa és fruit de la inversió del Departament de Salut en l’atenció a la salut mental al conjunt del territori català, que computa més de sis milions d’euros en el cas de la demarcació de Girona (2017-2018), i de l’acord entre l’IAS i l’ens comarcal, que aporten els professionals i l’equipament respectivament. Les instal·lacions d’El Portal acullen també altres serveis i programes destinats a l’atenció de la infància, els adolescents i les famílies que requereixen intervencions socioeducatives, terapèutiques i de suport, com ara el Centre Obert, el Servei d’Intervenció amb Famílies, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i altres ajudes de suport psicològic a dones i infants/adolescents. D’aquesta manera, El Portal es converteix en un espai integral d’atenció en l’àmbit de la infància i les famílies.
Vanesa Català, cap de Serveis d’Atenció a la Infància i Famílies de l’àrea de Benestar Social del  Consell Comarcal del Pla de l’Estany i Claudi Camps, director de la Xarxa de Salut Mental de l’IAS, coincideixen en afirmar que amb el nou dispositiu es guanya en accessibilitat i continuïtat assistencial. Català també ha destacat que “aquesta mesura possibilita a més una millora en el treball en xarxa amb els serveis socials, educatius i d’atenció primària de la comarca”. Per la seva banda, el doctor Camps ha posat de relleu el “salt qualitatiu” que representa “aquest treball en xarxa i la dotació de més professionals” en l’atenció a la salut mental del col·lectiu i les seves famílies.   
Els centres que integren la xarxa d’atenció a la salut mental infantil i juvenil de les comarques gironines es dediquen a la valoració i al tractament de trastorns psíquics dels infants i joves fins a divuit anys. El seu àmbit d’actuació no només se centra en el pacient, sinó també en el medi en el qual es manifesta el patiment, ja sigui l’escola o la família. L’accés al servei, de caràcter ambulatori, es du a terme per derivació d’altres serveis del sistema de salut, ensenyament, serveis socials o justícia. Segons les dades provisionals del 2017, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Gironès-Pla de l’Estany va atendre gairebé 1.643 pacients, dels quals 258 eren del Pla de l’Estany. Del total de pacients atesos, prop de 600 han estat casos nous. L’atenció al conjunt d’usuaris va requerir fer prop de 10.000 visites (suma del conjunt de primeres visites, successives i grupals). Els diagnòstics més freqüents són els trastorns adaptatius, els trastorns per dèficit d’atenció, per ansietat i trastorns de conducta alimentària.