Cal Drac organitza el primer cicle "Surt de l'Ou", les Jornades sobre Mobilitat Internacional del Pla de l'Estany
27, d’octubre 2017 12:53

Des de fa uns anys, a la comarca del Pla de l’Estany la demanda de recursos i opcions en relació al voluntariat europeu han crescut significativament i són molts els joves que cada dia s’interessen pels serveis que s’ofereixen en els diversos portals informatius sobre aquesta temàtica. Concretament, l’any 2016 es van realitzar a l’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac 262 consultes sobre aquest tema, el 90% de les quals van ser presencials, fetes per joves d’entre 18 i 27 anys. Pel que fa a la temàtica de les consultes, la majoria van ser sobre voluntariat internacional (26%), treball a l’estranger (24%) i pràctiques professionals i beques (21%), seguides de les consultes sobre idiomes (12%), cooperació al desenvolupament (8%) i estudis a l’estranger (7%).

En aquest context, l’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac, juntament amb el centre d’informació Europe Direct Girona, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, l’Ajuntament de Banyoles i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat la primera edició del cicle Surt de l’Ou, format per quatre jornades sobre Mobilitat Internacional al Pla de l’Estany. L’objectiu de les jornades, que arrencaran el proper divendres 3 de novembre al Museu Darder de Banyoles, és donar a conèixer els serveis i oportunitats que ofereix la mobilitat dins la Unió Europea. Per aquest motiu, les jornades s’estructuren en diversos eixos temàtics, que s’inscriuen en els interessos dels joves de la comarca i que estan a l’abast del públic en general.

El cicle Surt de l’Ou consta de quatre sessions: Voluntariat europeu, que tindrà lloc el 3 de novembre; Treballar a la Unió Europea (10 de novembre); Estudiar i investigar a la Unió Europea (24 de novembre) i Experiències low cost, viatges de motxilla i altres voluntariats (1 de desembre). L’horari de les sessions serà de 7 de la tarda a 9 del vespre, adaptat a les necessitats i contingut de les jornades. Les xerrades són gratuïtes i d’entrada lliure (no cal inscripció prèvia).

Voluntariat europeu. La primera jornada del cicle serà una sessió introductòria sobre les diverses opcions del Servei de Voluntariat Europeu: per formar-se, treballar, aprendre o millorar un idioma, fer pràctiques, viatjar... entre d’altres. També s’explicaran els principals projectes, les seves característiques i quins tràmits cal fer per apuntar-s’hi. La sessió anirà a càrrec d’Anna Marí, tècnica de l’Oficina Jove de Girona-L’Estació, i Eva Ontoso, tècnica de l’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac.

Treballar a la Unió Europea. En la segona sessió es mostraran les diverses opcions de feina dins l’Espai Econòmic Europeu que ofereixen la xarxa EURES, el Portal Europeu de la Mobilitat Professional, que ajuda els sol·licitants d’ocupació a sortir a l’estranger per buscar feina a Europa, i el programa Eurodissea, que ofereix pràctiques de tres a set mesos, a l’estranger, als joves que busquen feina i que tenen de 18 a 30 anys. En aquesta xerrada, Arnau Soy, tècnic d’EURES del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya explicarà com registrar-se a aquests programes, com fer cerques i com consultar les oportunitats de feina que ofereixen.

Estudiar i investigar a la Unió Europea. La tercera sessió va adreçada als joves amb ganes de marxar a l’estranger a formar-se o estudiar, als que estan pensant cursar el batxillerat o la carrera en algun altre país, i als interessats en realitzar una estada a l’estranger per aprendre idiomes. En aquesta xerrada, Teresa Juanmartí, membre de l’Associació Nexes, que treballa per afavorir l’aprenentatge intercultural, la participació activa i una transformació social sostenible que veu en la diversitat un recurs enriquidor, explicarà com funciona el sistema educatiu en altres països i quins passos cal seguir per marxar a l’estranger a cursar el batxillerat, una carrera universitària, un cicle formatiu o idiomes. Juanmartí explicarà també els tràmits i gestions que cal fer per homologar i convalidar els estudis del sol·licitant i quines beques i oportunitats d’investigació té al seu abast.

Experiències low-cost, viatges de motxilla i altres voluntariats. En la darrera sessió de les jornades Surt de l’Ou, diversos joves del Pla de l’Estany explicaran les seves vivències personals relacionades amb viatges a l’estranger en bicicleta, fent auto stop o en vaixell per fer un mapping del subsòl marí.

A banda de les jornades, l’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac ofereix un servei d’assessorament amb l’objectiu d’acompanyar el jove d’una manera personalitzada a trobar els recursos més adequats en relació a la mobilitat internacional.