El Consell Comarcal obre el procés de participació per escollir un nom pel Centre Especial de Treball que l'identifiqui d'una forma més singular
26, de maig 2017 14:14

Amb la voluntat de donar un impuls al Centre Ocupacional i Especial de Treball (COIET), el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, de qui depèn aquest servei, va presentar el dijous 18 de maig  el procés de participació mitjançant votació popular per escollir-ne un nom nou que el doti de més personalitat i l’identifiqui d’una forma específica i singular. El centre,  conegut habitualment només pel seu acrònim genèric (COIET), treballa des de l’any 1995 per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat a la comarca tant des del vessant de Centre Ocupacional com de Centre Especial de Treball. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Jordi Xargay, a la roda de premsa de presentació del procés de participació, “després de 20 anys d’història del centre, ha arribat el moment d’escollir-ne un nom que l’identifiqui i el singularitzi”.

Per la seva banda, David Juan Garganta, membre del consell d’administració del COIET, ha explicat que el procés participatiu per a l’elecció del nou nom va començar fa dos mesos amb la creació d’una comissió formada per diversos representants del món de l’educació, la cultura i els serveis socials del Pla de l’Estany, entre d’altres, que va escollir, a partir d’una pluja d’idees, sis denominacions que pel caràcter i els valors que transmeten poden ser adequats per definir el centre. “Ara, aquests sis noms se sotmetran a votació popular per seleccionar la nomenclatura que compti amb un major consens entre els veïns de la comarca”, hi ha afegit.


Els sis noms sotmesos a votació. La llista de noms entre els quals se n’haurà de triar un està formada per les següents nomenclatures: Espai l’Enllaç, que fa referència a l’indret on s’encreuen vies de diversos nivells i, en un sentit més ampli, al punt de comunicació, trobada i coordinació d’esforços que s’uneixen sense subordinació entre ells; Centre l’Era, que és l’espai de treball i lleure ─sovint un pati obert i assolellat─ que tradicionalment tenien les cases de pagès per fer-hi vida, conversar-hi o bé feinejar-hi en grup; Centre el Puig, que fa referència al barri on està ubicat el centre, Can Puig de la Bellacasa; Centre Incloc, que al·ludeix el terme “inclusió”, l’ideal educatiu i social que busca que totes les persones siguin acceptades i tinguin les mateixes oportunitats; Centre el Fortí, que es relaciona amb el fet que la casa pairal de la família Puig de la Bellacasa, l’any 1812, durant la Guerra del Francès, es va convertir en un fortí, que sota el nom de “Fort Beurmann”, va ser utilitzat com a quarter general de les tropes napoleòniques, i Centre la Petjada, que fa referència al senyal que deixa el peu d’una persona o d’un animal pel terreny on passa, i és un símbol inequívoc que es fa camí i alhora que aquest camí deixa un impacte a cada passa.

 

El procés de votació. Coincidint amb la 40a edició de l’Exposició de Flors, que se celebrarà el cap de setmana del 20 i 21 de maig, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany donarà el tret de sortida a les votacions, que es podran fer a la trentena d’urnes repartides per tots els municipis de la comarca i també a la parada que el centre té cada dimecres a Banyoles. En els propers dies també s’habilitarà un espai al web del Consell Comarcal i a les xarxes socials de l’entitat per votar digitalment. Les votacions s’allargaran fins a mitjans d’agost i el resultat es donarà a conèixer el proper mes de setembre. 

 

El COIET. Al final de la roda de premsa, la consellera comarcal de Benestar Social, Esther Busquets, va posar en valor la gran tasca realitzada pel Centre Ocupacional i Especial de Treball del Pla de l’Estany, que s’ha convertit en un referent de qualitat en l’atenció a les persones amb discapacitat i a les seves famílies, desenvolupant serveis especialitzats i personalitzats adequats a les problemàtiques que apareixen en el procés vital d’aquestes persones, treballant estretament amb les administracions i altres entitats relacionades, per assolir la seva plena integració social i laboral, i plantejant un funcionament psicopedagògic on les persones amb discapacitat realment siguin les protagonistes del seu projecte de vida.