El Pla de l’Estany augmenta 14 punts la recollida selectiva després del primer trimestre d’implantació del porta a porta
25, d’octubre 2022 13:33
  • Camós, Fontcoberta, Porqueres i Serinyà se situen entre el 70 i el 81% de recollida selectiva.
  • Aquestes dades positives es poden veure augmentades amb la propera instal·lació dels armaris als municipis que l’han sol·licitat.

Tots els municipis del Pla de l’Estany han augmentat el percentatge de recollida selectiva, com així recullen les dades dels primers tres mesos d’implementació. La comarca ha passat del 39% de recollida selectiva de les fraccions de paper, envasos, vidre i orgànica al 53% de mitjana durant els darrers tres mesos.

Camós, Fontcoberta, Serinyà i Porqueres són els municipis en els que es presenten les xifres més positives. Destaca l’augment a Serinyà, i és que respecte el 2021 s’ha augmentat la recollida selectiva en 56 punts percentuals, passant del 25% al 81%.

Per la seva banda, Esponellà (49%) i Cornellà del Terri (41%) també augmenten el percentatge de recollida selectiva, tot i que en menor mesura. El cas d’Esponellà s’explica per l’elevada càrrega dels residus comercials no reciclats durant l’estiu, i a Cornellà, cal tenir en compte que el servei porta a porta només s’aplica al nucli de la població i a la urbanització Mas Rufí. Així, en total el servei arriba a només un 62% de la població. A més, Cornellà del Terri, com Palol de Revardit, estan pendent de la contractació per tancar les àrees d’aportació de residus del nuclis i disseminats. Amb tot, en els municipis que han implantat el porta a porta aquest any 2022, en un 75% del seu territori, d’aquests s’ha assolit un percentatge de recollida selectiva entre el 70 i el 81%.

El Conseller Comarcal de Medi Ambient, Jordi Burch, fa un agraïment a la població en general “per entendre la necessitat del canvi de model, la paciència durant la implantació, que no està essent fàcil amb la crisi de materials, i la bona predisposició a col·laborar.” “Sense la seva implicació aquests resultats no serien possibles” afegeix Burch.

D’altra banda, respecte a les dades de rebuig que han entrat a l’abocador fins el passat mes d’agost per part del Consell s’han recollit 89.446 quilos menys comparat amb el mateix període del 2021. Aquesta dada positiva també arriba al global de tota la comarca, i és que incloent-hi Banyoles, s’han recollit 452.251 quilos menys de rebuig respecte el 2021.

Actualment la legislació europea a través de la directiva marc de residus estableix que el percentatge de reciclatge de materials ha de ser del 55% de cares al 2025 i que s’haurà d’arribar fins al 65% el 2035.Per tant, a la majoria dels municipis on s’ha implantat el porta a porta ja s’ha assolit l’objectiu marcat per la Unió Europea en només tres mesos. Cal dir que aquest mes de setembre els municipis de la comarca en global, sense tenir en compte Banyoles, han arribat al 55% de recollida selectiva de les fraccions abans esmentades.

Més accions per augmentar el percentatge de recollida selectiva

Durant les properes setmanes s’iniciarà el muntatge dels armaris als municipis que els han sol·licitat. També s’iniciarà la campanya per al desplegament de la recollida amb càrrega posterior en àrees tancades intel·ligents pels municipis de Sant Miquel de Campmajor, Porqueres i Camós, que ja les tenen construïdes. Durant aquesta implantació es convocaran els veïns i es repartiran targetes d’obertura als ciutadans que n’han de fer ús.

Es preveu, per tant, que a l’inici del 2023 tots els municipis ja disposin dels equipaments sol·licitats i necessaris per assolir els objectius marcats en reciclatge i, alhora, disminuir les tones de residus entrades a l’abocador.

 

Quadre comparatiu de les dades de recollida selectiva

Municipi

% rec sel 2021

Mitjana juliol agost setembre 2022

% Població servida pel Porta a Porta

Camós

40%

70%

75%

Cornellà

26%

41%

62%

Crespià

13%

16%

 0%

Esponellà

22%

49%

89%

Fontcoberta

31%

70%

100%

Palol

21%

18%

0% 

Porqueres

75%

80%

94%

Sant Miquel

29%

40%

0% 

Serinyà

25%

81%

100%

Vilademuls

28%

30%

0% 

PLA DE L'ESTANY

39%

53%

 

Arxiu