30, de setembre 2016 08:58

L’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac atén una mitjana mensual de 40 joves que demanen assessorament o informació sobre mobilitat internacional. Es tracta de nois i noies d’entre 18 i 30 anys que volen viure una experiència a l’estranger. El servei de mobilitat internacional de l’Oficina Jove es va posar en marxa fa dos anys amb l’objectiu de donar suport als nois i noies que volen viure una experiència fora de les nostres fronteres, ja sigui per treballar, estudiar, conèixer noves cultures o sumar-se a un projecte de voluntariat.

Pel que fa a la tipologia de consultes realitzades pels joves, el voluntariat internacional ha estat la petició estrella durant el primer semestre del 2016 (26% del total de peticions, seguida per les consultes sobre treballar a l’estranger (24%), les pràctiques professionals i beques (21%); idiomes (12%); cooperació al desenvolupament (8%) i estudiar a l’estranger (7%). En total, durant el primer semestre del 2016, el servei de mobilitat internacional de l'Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac ha atès 243 consultes, el 90% de les quals han estat presencials.

El servei de mobilitat internacional ofereix un assessorament personalitzat als joves d’entre 18 i 30 anys amb l’objectiu d’ajudar-los a trobar els projectes i iniciatives internacionals que s’adapten millor a les seves necessitats. El servei està impulsat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany dins el marc de l'Oficina Jove Comarcal que es gestiona gràcies a un conveni firmat entre el Consell Comarcal, l’Ajuntament de Banyoles i la Direcció de Joventut de la Joventut.

El testimoni

Segons dades de l’Oficina Jove Comarcal, el 10% dels joves que ha sol·licitat informació al servei de mobilitat internacional durant el primer semestre del 2016 ha acabat fent les maletes per viure una experiència internacional. La Núria Vilà és una de les usuàries de l’Oficina Jove que ha marxat a l’estranger després de rebre l’assessorament del servei de mobilitat internacional. “Sense el suport de l’Espai Jove Cal Drac segurament no m’hauria atrevit a llançar-me a una aventura d’aquest nivell”. Aquesta jove de 23 anys acaba de tornar de Jordània on ha realitzat el seu segon voluntariat internacional en una ONG d’aquest país de l’Orient Mitjà.

“La meva tasca en l’organització local d’Amman, la capital del país, ha consistit a escriure històries de joves jordans que han viatjat a Síria o a l’Iraq per formar part de grups violents d’ideologia extremista. Donant veu a aquestes persones, l’ONG vol implementar una campanya per prevenir els joves d’unir-se a aquests grups i, per tant, salvar-los d’una mort probable”, explica la Núria Vilà.

Els joves que vulguin seguir els passos de la Núria Vilà poden dirigir-se a l’Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac on se’ls oferirà una atenció personalitzada. L’Oficina, a més, organitza tallers i xerrades per a joves als instituts i als centres de formació de la comarca per tal de donar a conèixer el servei de mobilitat internacional.

DADES DEL SERVEI DE MOBILITAT INTERNACIONAL PRIMER SEMESTRE

Consultes ateses primer semestre 2016: 243 consultes

Temàtica de les consultes:

1) Voluntariat internacional: 26% del total de les consultes

2) Treball a l'estranger: 24% del total de les consultes

3) Pràctiques professionals i beques: 21% del total de les consultes

4) Idiomes: 12% del total de les consultes

5) Cooperació al desenvolupament: 8% del total de les consultes

6) Estudiar a l'estranger: 7% del total de les consultes