20, de novembre 2015 11:17
Aquest matí, a la sala de la biblioteca de l'Ajuntament de Banyoles, s'ha signat el compromís per part dels representants de la Generalitat, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Banyoles per executar les primeres actuacions del “Full de ruta d'atenció per a persones amb la condició de complexitat derivada de salut mental al Pla de l'Estany”.

Han signat el document el director del Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), Albert Ledesma; la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona, Montse Roura; el director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias; l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, i el director de l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Antoni Pérez. Tots ells integren l'òrgan territorial de govern que ha d'executar el Pla.

El PIAISS va ser creat per la Generalitat l'any passat amb l'objectiu de promoure “un instrument d'acció per abordar una atenció centrada en les persones, integral i integrada, eficient i de qualitat, i que ha de possibilitat la implicació i la participació de tots els agents del sistema de salut i dels sistema social”. Aquest Pla estableix la creació d'un òrgan de govern territorial a nivell local per tal d'afavorir un entorn més proper i de treball conjunt permanent.

En el cas del Pla de l'Estany, aquest òrgan es va crear el passat mes de juliol i en la reunió d'avui s'ha aprovat el full de ruta i es va donar llum verda a les primeres accions d'implementació que es recullen en el document. La primera d'elles fa referència a la coordinació dels equips bàsics d'atenció social i de les àrees bàsiques de salut per atendre pacients complexes de salut mental, establint un ruta per al seguiment de cada cas, creant un grup operatiu de funcionament i la definició d'un llistat de persones susceptibles de ser incloses en el Pla als diversos municipis de la comarca.

El conveni establert anteriorment entre l'Institut Català de la Salut, la Clínica Salus Infirmorum i el Consell Comarcal per tal de compartir dades a través d'un únic programa informàtic es començarà a aplicar en l'àmbit de la salut mental per tal de millorar el sistema de la gestió d'informació amb l'objectiu que el sistema social i el sanitari puguin compartir, avaluar i decidir sobre els diferents casos que es presentin i establir uns objectius comuns d'actuació.

Aquest conveni que comparteix dades es gestiona a través de la CASSDEP (Comissió d'avaluació i seguiment sectoritzat de la dependència) que és una proposta d'atenció integrada entre els serveis socials comarcals del Pla de l'Estany i els serveis de salut per tal de garantir l'accessibilitat i la continuïtat assistencial de les persones en situació de dependència. Aquesta iniciativa pionera ja ha rebut diversos reconeixements. Es tracta de mantenir un registre únic dels usuaris i oferir-los una cartera de serveis i de recursos unificada, la qual cosa permet una agilitat en l'assignació dels recursos i millor l'atenció a les persones. L'any passat el servei va atendre 321 persones, un 70% de les quals eren majors de 79 anys. Ara s’hi incorpora la salut mental en aquesta cartera de serveis.

Finalment, el full de ruta aprovat avui també incidirà en la millora de les actuacions coordinades en matèria d'atenció domiciliària en els pacients crònics complexes en salut mental, fomentant un servei personalitzat i que optimitzi tots els recursos disponibles. Finalment es lluitarà contra l'estigma que representa generalment en la societat actual la problemàtica de la salut mental i que inclou tant les persones afectades com les seves famílies.