10, d’agost 2015 19:01

Les eleccions municipals del passat 24 de maig han portat una nova etapa al Consell Comarcal del Pla de l’Estany. El passat 15 de juliol es va procedir a la presa de possessió dels nous consellers i a l’elecció del president. Posteriorment, es van celebrar dos plens extraordinaris més per fixar la composició del govern, les comissions informatives i la designació dels representants de la institució en els òrgans col·legiats. L’acte es va celebrar a la Sala de Plens de la institució, a Can Puig de la Bellacasa, amb assistència de mig centenar de persones, entre elles el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadessús.

 

Els grups comarcals de CiU i ERC van votar a favor de l’elecció de Jordi Xargay de nou com a president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Com a resultat de les eleccions municipals a la comarca, CiU manté la majoria absoluta, amb 10 consellers, ERC també es manté amb vuit, igual que fa quatre anys, i per primera vegada hi ha entrat un representant de la CUP. A l’anterior mandat, en el seu lloc, hi havia un representant del PSC. El Consell està format per 19 membres.

 

En el ple d’investidura, Jordi Xargay va rebre 17 vots a favor (una consellera d’ERC no va prendre possessió del càrrec ja que estava absent), mentre que el representant de la CUP es va votar a ell mateix. Amb aquesta votació s’expressava la voluntat d’entesa entre les dues forces majoritàries de la comarca amb l’objectiu que tots els municipis del Pla de l’Estany fossin representats en el govern del Consell i acordar un programa comú d’actuacions per desenvolupar al llarg del mandat. El procés polític sobiranista que viu Catalunya també ha estat molt present a l’hora de formular aquest pacte.

 

A banda de Jordi Xargay com a president, els consellers del Consell Comarcal del Pla de l’Estany aquest mandat 2015-2018 són: Xavier Quer, Esther Busquets, Joana Vilà, Miquel Grau, Meritxell Oliver, Àlex Terés, Narcís Massanas, Susanna Bazán i Marc Fàbrega per CiU; Josep Antoni Ramon, David Juan, Jordi Figueres, Jordi Burch, Maria Teresa Brunsó, Anna Garcia, Pilar Busquets i Jaume Ayats, per ERC; i Non Casadevall com a representant de la CUP.

 

 

TANCAMENT AMB SUPERÀVIT

 

El 6 de maig es va celebrar el darrer ple de l’anterior mandat del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. En el transcurs de la sessió es va aprovar per unanimitat el Compte General del 2014. Aquest document representava la liquidació definitiva del darrer exercici i registrava un superàvit real, segons l'estudi de costos que l'acompanya, de 443.871,76 euros, el 4,87 % de tot el pressupost comarcal, que va tenir 9.108.673,41 euros de despeses i 9.552.545,17 euros d'ingressos.

 

El dictamen anava acompanyat, per segon any, d’un detallat estudi de costos de les despeses i els ingressos dels diferents serveis. El president del Consell va remarcar algunes de les àrees que havien millorat la seva gestió, com la de Medi Ambient, la de Serveis Socials o la gestió tributària. També va recordar que el nivell d'endeutament s'havia reduït al 50 % i que el Consell fa el pagament a proveïdors dins del termini legal de 30 dies. En aquest sentit, Jordi Xargay, va manifestar que “la situació amb la qual deixem la institució és molt millor que la que teníem ara fa quatre anys. Tenim molt ben encarat el futur i crec que amb aquestes xifres els nous responsables del govern comarcal poden reduir les aportacions dels municipis en alguns àmbits”.

 

DEDICACIONS I RÈGIM DE SESSIONS

En el primer ple extraordinari, celebrat el 22 de juliol, és a dir una setmana després de la presa de possessió del nou Consell Comarcal, es va nomenar l’alcalde de Crespià, Xavier Quer, com a nou vicepresident, i les conselleres Joana Vilà i Esther Busquets, que s’ocuparan de les àrees de Promoció Econòmica i Benestar Social, com les úniques conselleres amb dedicació a l’ens, a banda del president. Amb aquests primers acords, i atès que Vilà i Busquets ja són les responsables d’aquestes àrees a l’Ajuntament de Banyoles, es va manifestar que l’objectiu era establir el màxim de sinergies entre les dues administracions, a causa del pes que té la capital del Pla de l’Estany en la gestió d’aquests àmbits.

En el ple també es va aprovar el règim de retribucions, dedicacions i indemnitzacions dels càrrecs electes. A banda del president, que mantindrà una dedicació del 90 % i un sou brut anual de 45.980 euros, Joana Vilà tindrà una dedicació del 35 %, amb un sou brut anual de 15.225 euros i Esther Busquets cobrarà 21.750 euros bruts a l’any, corresponents a una dedicació del 50 %. Els dictàmens es van aprovar amb els vots a favor dels grups comarcals de CiU i ERC i el vot en contra de la CUP. Al ple també es va aprovar la continuïtat de Josep Alemany com a gerent.

EL NOU CARTIPÀS COMARCAL

El Consell Comarcal ha creat un Consell de Presidència per facilitar la gestió conjunta  del nou govern comarcal entre els grups de CiU i ERC. El Consell de Presidència estarà format pel president, el vicepresident i els consellers de les comissions informatives. Tindrà la funció d’assistir, assessorar i coordinar les actuacions de les diferents comissions i estarà format per cinc consellers comarcals de CiU i dos d’ERC. Aquest acord es va prendre en el segon ple extraordinari del mandat, celebrat el 29 de juliol.

D’altra banda, el govern entre les dues formacions també va quedar reflectit en el repartiment dels càrrecs del cartipàs comarcal, ja que s’han adjudicat tasques a cadascun dels consellers dels dos equips. El Consell s’organitzarà en quatre grans àrees: l’alcalde de Vilademuls, Àlex Tarés (CiU), serà l’encarregat de la Comissió Informativa de Serveis Generals i Econòmics; l’alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon (ERC), de la de Serveis Tècnics i Ambientals; la regidora de l’Ajuntament de Banyoles, Joana Vilà (CiU), serà la delegada de Serveis de Formació Econòmica i Turisme, i, finalment, la també regidora de l’Ajuntament de Banyoles Ester Busquets (CiU) s’encarregarà de la Comissió Informativa de Serveis Socials i Ensenyament. Els quatre delegats, juntament amb el president Jordi Xargay (CiU), el vicepresident Xavier Quer (CiU) i el conseller Jordi Figueras (ERC), formaran el Consell de Presidència.

A la mateixa sessió es van designar els representants del Consell en diferents òrgans col·legiats en els quals participa la institució comarcal com el Consell Esportiu, el Consell Consultiu de la Gent Gran, la Fundació Estany i el Patronat de Turisme Costa Brava, entre altres.

 

Les àrees del nou govern comarcal

i les delegacions de serveis

 

Serveis Generals i Econòmics

Administració General - Àlex Tarés

Hisenda – Susanna Bazan

Recaptació – Jordi Burch

Informàtica – Teresa Brunsó

 

Serveis Tècnics i Ambientals

Residus – Josep Antoni Ramon

Sanejament – Jordi Figueras

Oficina Tècnica – Narcís Massanas

Protecció Civil i Agència d’Energia – Marc Fàbrega

 

Serveis Econòmics i Turisme

Promoció Econòmica i Turisme – Joana Vilà

Esport – Miquel Grau

Salut – Anna Garcia Roda