El Consell Comarcal del Pla de l’Estany signa un conveni amb l’ACA per a les obres de la depuradora de Serinyà i les noves construcció a Esponellà i Vilavenut
03, de juliol 2024 11:45

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han signat tres convenis per a l’execució d’obres relacionades amb l’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Serinyà i les noves depuradores que es faran a Esponellà i Vilavenut (Fontcoberta). Aquestes dues noves instal·lacions faran que la comarca del Pla de l’Estany compti amb un total de quatre depuradores.

Esponellà i Vilavenut se sumaran a Cornellà del Terri i Serinyà com a municipis del Pla de l’Estany que compten amb una depuradora per al tractament de les aigües residuals. Això serà possible gràcies als convenis que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha signat amb l’ACA, on també s’hi inclou l’ampliació de l’actual depuradora de Serinyà.  Actualment el consell gestiona el sistema de sanejament comarcal, que comprèn dues depuradores d’ aigües residuals urbanes: EDAR del Terri i EDAR de Serinyà i que dona servei als municipis de Serinyà, Banyoles, Cornellà del Terri, Porqueres, Palol de Revardit, Camós i Vilademuls.

El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer ha destacat que “després de tants anys perseguint aquests tres projectes ara ja són una realitat amb el compromís per part de l’ACA per poder tirar endavant aquestes tres noves instal·lacions”, a més d’afegir que “el Consell actua com a executor i serà l’encarregat de l’obra, així  com el gestor d’aquestes dues instal·lacions que se sumaran a les EDAR del Terri i de Serinyà”.  

A Serinyà està previst que es faci una ampliació de l’actual EDAR amb una actuació que s’ha d’executar per fases en els propers 4 anys començant per aquest 2024 en el que l’ACA té previst destinar 50.000 euros. La previsió és que el cost final de l’actuació que s’ha de fer fins el 2027 sigui de 2.630.698,62 euros.

Les obres de les noves depuradores d’Esponellà i Fontcoberta s’iniciaran aquest 2024

Per altra banda, el Consell Comarcal i l’Agència Catalana de l’Aigua han signat dos convenis més per a la construcció de dues noves depuradores que se situaran als municipis d’Esponellà i Fontcoberta, aquesta última, en concret, a Vilavenut.

La depuradora d’aigües residuals d’aquests dos nuclis es començaran a construir abans d’acabar l’any, on l’ACA hi aportarà 50.000 per a l’inici de les obres a cada municipi i es posaran en marxa al llarg del 2025. Francesc Xavier Cros, alcalde de Fontcoberta ha valorat molt positivament la signatura d’aquest conveni i s’ha felicitat “que finalment, després de tants anys perseguint aquesta infraestructura ara sí ja comptem amb el full de ruta perquè la depuradora sigui una realitat”.

En el cas de Vilavenut, l’ACA té previst destinar per a la construcció de l’EDAR 501.111,02 euros entre aquest any i el 2025, mentre que la infraestructura l’Esponellà compta amb un pressupost de 492.418,42. En ambdós casos la totalitat del finançament anirà a càrrec de l’ACA.

Arxiu