EL CONSELL COMARCAL DEL PLA DE L’ESTANY REOBRE AL PÚBLIC LA RUTA DE SALAMINA 3: EL SANTUARI DEL COLLELL
31, de març 2021 13:13

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha reobert al públic la ruta de senderisme “Soldats de Salamina 3: el santuari del Collell, presó de guerra” un cop reparats els desperfectes que el temporal Glòria va provocar en un tram de l’itinerari.  Els treballs han inclòs un canvi de traçat en aquest tram, que va dels Camps de la Brugada fins al passallís del riu Ser, a Sant Miquel de Campmajor. L’objectiu de la modificació ha estat allunyar la ruta del riu i evitar així que es tornin a produir nous episodis d’inundacions i tancaments.

El gener del 2020 el temporal Glòria va provocar el desbordament del riu Ser i l’aiguat va malmetre el camí per on passa la ruta “Soldats de Salamina 3”, a més d’emportar-se els pals i la senyalització que hi havia per indicar als usuaris el camí a seguir. Des de llavors la ruta ha estat tancada al públic. Davant la perspectiva que es puguin repetir avingudes d’aigua com aquestes i d’acord amb els propietaris dels terrenys afectats, entre els Camps de la Brugada i les Artigues, es va decidir canviar aquest tram del traçat i allunyar-lo del riu Ser. Així doncs, la ruta ha deixat de resseguir el riu Ser a la zona dels Quintans de Can Jofre, i s’ha adequat l’itinerari resseguint els camps de la Brugada i les Artigues.

Els treballs han consistit en desbrossar la zona afectada, delimitar una separació amb els camps de pastura adjacents per evitar que els senderistes hi accedeixin i col·locar la nova senyalització. L’obra s’ha inclòs al projecte PECT (Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial) "Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa. Comarca del Pla de l’Estany", que compta amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Les rutes dels Soldats de Salamina són diversos itineraris per zones boscoses frontereres i fortament afectades per la Guerra Civil Espanyola, tal i com expliquen el llibre i la pel·lícula “Soldados de Salamina”. La ruta concreta de Santuari del Collell és un itinerari circular que comença i acaba en aquest indret i que permet gaudir del paisatge d’indrets com el riu Ser, el bosc de Can Rampinya, el Castell i Molí de Roca, el pla i el bosc de la Cadamont o Ventatjol.