18, de desembre 2015 09:53
El president del Consell Comarcal, Jordi Xargay, i el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Antoni Ramon, acompanyats pels tècnics de l’àrea de Medi Ambient, han presentat aquest matí la campanya d’anàlisi dels contenidors de rebuig –coneguda com a “autòpsia dels contenidors”- que s’està realitzant als municipis del Pla de l’Estany. La presentació s'ha fet a les instal·lacions de l’abocador de Puigpalter, aprofitant que hi havia el buidatge i corresponent anàlisi dels contenidors de rebuig d’un municipi de la comarca.

Aquesta actuació consisteix en l'estudi i anàlisi de la fracció resta dels residus domèstics generals de tots els municipis del Pla de l'Estany amb l'objectiu de dimensionar els serveis de recollida de rebuig, fracció orgànica i selectiva (paper, vidre i envasos).

Durant aquest mes de desembre s'ha iniciat l'anàlisi del que es llença als contenidors de color verd de sis municipis de la comarca (Crespià, Palol de Revardit, Esponellà, Sant Miquel de Campmajor, Vilademuls i Camós) i a partir del mes de març es farà el mateix a les poblacions que falten (Cornellà del Terri, Fontcoberta, Porqueres, Serinyà i Banyoles).

Tècnicament es tracta de caracteritzar una mostra del que continguin els contenidors recollits en un dia representatiu, incloent-hi el pesatge de les diferents fraccions que hi trobem: residus orgànics, envasos lleugers, envasos de vidre, paper i cartró, aparells elèctrics i electrònics, residus voluminosos, residus especials i perillosos. En el cas de Banyoles està previst fer un total de sis caracteritzacions que correspondran als diferents sectors de la ciutat.

La informació obtinguda es podrà utilitzar en la preparació de les campanyes de sensibilització ambiental, ja que permetrà conèixer quins són els aspectes de la participació ciutadana que cal reforçar per a millorar la recollida selectiva. També servirà per a planificar, amb els respectius ajuntaments, una millor distribució dels contenidors o l'ampliació de la recollida selectiva en algunes zones del municipi.