24, de novembre 2015 10:18
El president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, ha estat reelegit president del Fòrum Comarcal de l’ACM en el marc de l’assemblea de l’òrgan celebrada ahir al TecnoCampus de Mataró. Fa més de vint anys –va ser el 1993- que l’Associació Catalana de Municipis va crear el Fòrum Comarcal com a òrgan que agrupa els consells comarcals de Catalunya i que vol representar a tots els nivells dels interessos de les comarques, fixar les directrius d’actuació generals en relació amb els consells comarcals i promoure i elaborar d’estudis sobre problemes i qüestions comarcals, entre altres qüestions.

Xargay, que presideix el Fòrum des de l’any 2008, assumeix el nou repte amb l’objectiu clar de treballar pels interessos dels consells comarcals i situar aquesta adminstració supramunicipal com a ens fonamental per donar suport als municipis petits de Catalunya. “Sense els consells comarcals, molts municipis petits no podrien assumir tots els serveis que ofereixen als ciutadans”, va manifestar. Així mateix, va recordar que els consells comarcals han estat a l’alçada i s’han adaptat a la situació actual. “Cal que es posi en valor la feina feta i que es defineixi quines competències han d’assumir i que disposin d’un finançament per a fer-hi front” va demanar Xargay.

En aquest mateix sentit el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany va afegir que “davant la situació actual de creació estructures d’estat per construir un nou país, hem de reclamar que la nova Constitució de Catalunya, la que haurà de regir els nostres destins, reconegui explícitament la figura dels consells comarcals, no només com un òrgan de gestió de serveis, sinó com una administració de govern, i com una estructura d’estat, ja que la Catalunya de les comarques és una essència del país mateix”.

L’assemblea del Fòrum Comarcal va comptar també amb la presència de la consellera de Governació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, qui ha destacat que “necessitem una administració que agrupi els municipis, comparteixi serveis, coordini polítiques i aprofiti economies d’escala. I això són els Consells Comarcals i els consells d’alcaldes”. En aquest sentit, va explicar que si no existissin, caldria inventar-los.

Per la seva banda, el president de l’ACM, Miquel Buch, va manifestar que els consells comarcals són una eina imprescindible per a l’equilibri territorial. Així mateix va reclamar que sigui el món local qui escrigui el futur del municipalisme català. “Hem d’establir quins serveis ha de rebre un ciutadà, quina és la millor administració que ha de prestar els serveis i amb quin finançament. L’ACM vol afrontar aquest repte i convida als consells comarcals a sumar-s’hi", assenyalà.

L’assemblea, que va comptar amb una trentena de presidents de consells comarcals de tot Catalunya i la delegada a Barcelona del Govern de la Generalitat, Núria Colomé, va servir també per tractar informació d’interès pels consells comarcals com la Llei de Transparència, el Fons de Cooperació Local i el Fons Feder. Una intervenció que va anar a càrrec del Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer. Per la seva banda, el Secretari General de l’ACM, Marc Pifarré, va explicar als consells comarcals els beneficis de la compra agregada que es realitza des de l’entitat municipalista.